[blog] Positief COVID-19 en opeens twintig maanden verder.

Long covid langdurige problemen

Dan ineens blijk je besmet te zijn met het Covid-19 virus. Dat heb ik opgelopen tijdens mijn werk als verpleegkundige op de Covid Triage Unit.

Op 6 april 2020 werd ik positief bevonden en moest daarna 14 dagen in quarantaine op de slaapkamer. Mijn hoofdklachten waren barstende hoofdpijn, koorts, benauwd bij inspanning en extreem moe. Na de quarantaine dacht ik dat ik na 1 of 2 weken wel weer aan het werk kon, maar dat liep anders. Uit het niets kreeg ik midden in de nacht flinke druk op mijn borst en werd ik Spaans benauwd. Ik heb verschillende soorten inhalatoren gehad, maar niets werkte.

Omdat ik zelf Van Dixhoorn Methode therapeute ben, dacht ik dat ik mijzelf wel kon ondersteunen/helpen. Maar dat lukte mij niet. De huisarts adviseerde me om elke dag te gaan lopen om conditie op te bouwen. Het lopen ging tergend langzaam en daarna was ik helemaal kapot.

Van Dixhoorn methode

Een collega van De Van Dixhoorn Therapie bood me aan om te helpen. Eerst hielden we contact via videobellen. Daardoor kwamen er al snel opmerkelijke dingen aan het licht. Bepaalde instructies gaven problemen zoals druk op de borst, benauwd gevoel en stress. Maar we ontdekten dat instructies in buiklig mij ruimte om te ademen en rust gaven. Hierdoor ben ik uiteindelijk ook in buiklig gaan slapen.

Een terugval

Omdat het allemaal toch wel lang duurde ben ik naar de longarts gegaan. Daarna heb ik een X-Thorax, longventilatiescan, longperfusiescan, CT-scan, longfunctietest en echo hart gekregen. Daar is totaal niets uitgekomen. Achteraf kan ik nu zeggen dat al die onderzoeken en testen mijn gezondheid eerder negatief hebben beïnvloed. Nadien werd ik weer vreselijk benauwd en was mijn weinig opgebouwde energie  weer totaal verdwenen.

Erg frustrerend om te horen dat er niets te vinden is, terwijl je functioneert als vrouw van 90 jaar. Fietsen lukte niet, lopen ging in slow motion en tijdens spreken moest ik tussendoor steeds lucht happen. Op dat moment was ik mijzelf echt kwijt. Logopedie was in die periode zinvol voor mij. Revalidatie (één keer per week) ging eerst met vallen en opstaan.

Opnieuw de Van Dixhoorn Methode

De Van Dixhoorn Methode heeft mij weer op de rit gekregen. Het is erg moeilijk om goed in balans te blijven. Waardoor neemt mijn energie steeds af? Vraag ik te veel van mezelf? Ik werd me weer bewust van mijn eigen lichaam. Ik begon weer te voelen wat goed voor me was en wat niet. En dat was met name erg veel rust nemen.  In die tijd wisten we nog niet van het bestaan van long COVID.

Nu ben ik 20 maanden verder. Ik werk weer als verpleegkundige en start weer voorzichtig met het geven van De Van Dixhoorn Therapie in ons ziekenhuis. Mijn eerste cliënt heeft long COVID. Als therapeut en ervaringsdeskundige hoop ik haar te kunnen helpen.

In balans

Wat heb ik uit deze 20 maanden gehaald? Hoe belangrijk het is om naar je eigen lichaam te luisteren. Door De Van Dixhoorn Therapie kan ik weer voelen wat goed voor mij is. Ik ging over mijn eigen grenzen heen en liet anderen daar ook overheen gaan. Nu neem ik tussendoor meer rust en krijg ik weer vertrouwen in mijn lichaam. Ik merk dat ik lichamelijk en geestelijk meer in balans ben. Ik weet nu dat ik niet te veel prikkels moet krijgen. Thuis kan ik zorgen voor weinig prikkels dat op het werk niet lukt. Van Dixhoorn Therapie heeft me echt geholpen bij mijn herstel van het COVID virus.

Tiny van der Keijl, december 2021.

Recente blogs

[samenvatting] Mindfulness Training is “oude wijn in nieuwe zakken” 

Veel onderzoek is gedaan naar het effect van Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) in de ...
Lees blog

[blog] #Ademen en bewegen, wat kan ik zelf?

Luister naar je lichaam. Je hoort het vaak als advies. Maar wat nou als je ...
Lees blog

Van Dixhoorn Vereniging

Adem- en ontspanningstherapie o.a. bij stress, overspanning en burn-out klachten.

Contact

secretaris@vandixhoornvereniging.nl

Blog

Lees hier al onze blogs